English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Aralık 2012
ŞALOM Dergi - Aralık 2012
ŞALOM Dergi - Aralık 2012
Tükendi!

Editörden…

Sayın okurlar, Şalom Dergi’nin elinizde tuttuğunuz bu özel sayısının içinde yılda iki kez yayınladığımız 18+/35- dergisi bulunuyor. Aylin Yengin’in editörlüğünde hazırlanan 18+/35- genç kalemlerin dinamik ve güncel konulardaki yazılarından oluşan renkli bir yelpaze sunuyor.

Bu sayımızda 60 yıldan beri dış politika üzerine yorumlar yapan bir dünya gazetecisini; Türk basınının en yetkin isimlerindenSami Kohen’i konuk ediyoruz. Yıllarını verdiği Milliyet’in yanı sıra, 1960’lardan itibaren uzun yıllar önemli yabancı gazetelerin muhabirliğini yapanSami Kohen’i bu söyleşi sayesinde daha yakından tanıma olanağını buluyoruz.

Nitelik ve Kitaplık başlıklı yazılarına Ocak ayı dergisinde devam edecek olanRobert Schild,bu sayımızda, Rus/Alman Yahudi’si oyun yazarı Marianna Salzmann ile kimliği, tiyatrosu, Almanya’daki ırkçılık ve antisemitizm konularında söyleşti.

Liz Behmoaras, Aralık ayı portresinde “gözü bir kameraya yapışık doğan” dahi yönetmen Steven Spielberg’i her yönü ile yakından tanıtıyor. Evrenselliğini ve Yahudi kimliğine bağlılığını koruyarak pek çok esere imzasını atan Spielberg’in mini biyografisini zevkle okuyacağınıza eminim.

Gezi yazımızda Hırvatistan’da, Orta Çağın izlerini korumayı başarmış, birçok mekânı UNESCO’nun koruması altında bulunan Dubrovnik ve Karadağ’a doğru bir yolculuğa çıkacağız. İnceleme yazımızda 2700 yıllık bir geçmişe sahip Hindistan Yahudilerini, Bene İsrael, Cochin Yahudileri ve Bağdatileri bu topraklara gelişlerinden günümüze, bir tarih diliminde tanıyacağız.

Aralık ayının ilk günlerinden itibaren dünyanın bütün büyük kentleri yeni yıl vesilesi ile aydınlanır, caddeler, sokaklar, ağaçlar, meydanlar ışık saçar. Aynı ay Hanuka Bayramında 8 gün boyunca yakılan mumların ışığı Yahudi evlerini aydınlatır. Batı dünyasının büyük kentlerinin meydanlarına dev boyutta ‘Hanukiyalar’ yerleştirilir. Geçtiğimiz yılın işte böyle bir döneminde bulunduğu Berlin’de Hanukiya’sını yakan ve Brandenburg kapısı önünde dikili Hanukiya’nın önünde resim çektirme mutluluğunu yaşayanSüzet Sidi’nin “Berlin… Noel… Hanuka… Işıklarda birleşiyor hepsi…” başlıklı anı yazısını okumanızı öneririm.

Bu vesile ile Hanuka’da evleriniz gibi yaşamlarınızın aydınlanmasını, Miladi yeni yılın insanlığa barış ve huzur getirmesini dilerim.

Nelly BAROKAS
Şalom Dergi Editörü