English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Temmuz 2013
ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013ŞALOM Dergi - Temmuz 2013
ŞALOM Dergi - Temmuz 2013
Tükendi!

Editörden…

Her ay bu sayfadaki yazımda Şalom Dergi’nin içeriğini kısaca tanıtıyorum. Bu ay da aynını yaparken, okurlara tam anlamı ile bir kültür dergisi sunmuş olduğum izlenimini taşıyorum. Takdir tabii ki sizin…

Temmuz ayı portresinde; “Resim Sanatının Büyücüsü Marc Chagall”a yer verdik. Kökler başlıklı bölümde ise, “37.439 parçalık bir yapbozun mimarı” yazısı ile 1850’li yıllara dayanan çok geniş kapsamlı bir aile ağacı araştırmasını aktarıyoruz.

Geçmişte kendini dünyadan soyutlayan Arnavutluk yıllardır merak uyandıran bir ülke olmaya devam ediyor. “Avrupa’nın en gizemli ülkesi Arnavutluk” yazısında bu ülkeyi kent kent geziyor, geçmişi ve halkının kişilik özellikleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Diğer bir yazımızda Kastamonu yönünde geziye çıkıyor “Küre Dağlarında” doğa ile baş başa kalıyoruz.

Yenikapı kazılarında Erken Bizans dönemine ait Theodosius limanından tutun da neolitik dönem kalıntılarına, mezarlara, iskeletlere, eski gemilere kadar öylesine değerli bulgular açığa çıktı ki tüm dünyanın dikkati buraya yöneldi. İşte, “İlk İstanbullular/En eski Avrupalılar” başlıklı yazımız, Marmaray-Metro kazıları sırasında İstanbul’un jeolojik tarihçesi açısından ne denli önemli bulgulara rastlandığını gözler önüne seriyor.

Türkiye’deki pastacılık tarihinin bir parçası olan Hemşinli pastacıların ilginç hikâyesini “Gurbet Pastası” yazısında zevkle okuyoruz. “Geçmişten Günümüze Türkiye’de Müzik” yazısı 1960’lı yıllarda müziğin geçmişine odaklanırken, ülkemizin Caz alanındaki duayen bir çifti; Zuhal ve Önder Focan’ı “Yaz ve Caz” başlıklı söyleşi ile dergimize konuk ettik. Bir diğer söyleşide gazetemizin teknoloji editörü Aydın Bolkar teknolojinin günümüzde yaşamı ne denli etkisi altına aldığına ilişkin görüşlerini bizimle paylaştı.

“İlana Goor Müzesi”, Yafa kentinin antik bölümünde konumlanan bir sanat merkezi. Bu merkezin 18. yüzyıla dayanan geçmişine doğru bir yolculuğa çıkarken aynı zamanda müzenin her katındaki odalarında geziniyor olacağız. “Yahudilikte ticaret etiği” yazısı, Tora’nın beş kitabının sonuncusu Devarim’de bu konuya ilişkin mevcut yasalara ilginç yorum ve açıklamalar getiriyor.

Sevgili Şalom Dergi okurları, elinizde tuttuğunuz temmuz ayı dergisi 25. sayımız… Profesyonel dergicilikte bu sayıya ulaşmanın bir anlamı var mıdır, bu ne derece başarı sayılır bilemiyorum. Ama Şalom gazetesinin bir yan yayını olarak yayınlanan Şalom Dergi’nin, görevlerini tam bir profesyonel gibi yerine getiren çok değerli amatör yazarlarımız sayesinde, bunca yol almasını ben başarı olarak kabul ediyorum. Takdir yine sizin…

Şalom Dergi’ye daha nice 25 sayılar, değerli okurlarına da iyi bir yaz diliyorum.

Nelly BAROKAS
Şalom Dergi Editörü