English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
Şalom Dergi - Kasım 2013
Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013Şalom Dergi - Kasım 2013
Şalom Dergi - Kasım 2013
Tükendi!

Editörden…

Bayramlar, uzun tatiller geride kaldı sevgili okurlar. Cumhuriyetimizin 90. yılını da coşku ile kutladık. Artık yoğun bir sonbahar -  kış temposuna giriyoruz. Takip etmek isterseniz İstanbul’da her gün bir konferans, sergi açılışı, tiyatro, konser, film, sempozyum var. Bunlara ek olarak ilginç TV programlarını izlemeye de zaman ayırınca okunacak kitap ve dergi sayısı yanı başımızda çoğalıyor. Ben yine de Şalom Dergi’yi masanızın üzerinde ‘ilk okunacaklar’ arasında tutun derim. Neden mi?

Bu sayımızda her biri kendi alanlarında ünlü söyleşi konuklarımız var… ‘Galaksiye bir not’ adlı karikatürü ile ‘dünyanın en büyük karikatürünü çizen kişi’ olarak Guinness rekorlar kitabına giren, Penguen Dergisi’nin kurucularından Erdil Yaşaroğlu bu ay konuğumuz.

Diğer bir konuğumuz dergimizin kapağında yer verdiğimiz Devlet Sanatçısı Tuncay Yılmaz. “Müzik beni 7 yaşında seçti” diyen keman virtüözü Tuncay Yılmaz’ı değişik yönleri ile tanıyacağız.

Kasım ayı içinde ülkemizde konser verecek iki sanatçı ile konserleri öncesinde söyleştik. Roman Grinberg  klezmer ve klezmer-caz türlerinde iki farklı dinleti ile sahne alacak. Endülüs müziği ile elektronik müziği buluşturan Chambao’nun sesi ve şarkı yazarı La Mari müzik dünyasından diğer bir söyleşi konuğumuz oldu.

Nuri Arun, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Almanya’da eğitim gören bir Türk genciydi. Onun anıları ‘Okyanus Çiçeği’ adlı romana ilham kaynağı oldu. Nuri Arun o yıllarda Almanya’da nelere tanık oldu, niçin Gestapo tarafından gözaltına alındı? Bu soruların yanıtını dergimizde bulacaksınız.

Bu sayımızda çok ilginç bir portre var: Holokost’u anlamaya ve açıklamaya çalışırken, İsrail’de yargılanmakta olan Eichmann’a ve Nazi mekanizmasının tümüne yakıştırdığı ‘Kötünün sıradanlığı’ terimini kullandığı ve savunduğu için şimşekleri üzerine çeken 20. yüzyılın en önemli filozoflarından Hannah Arendt…

Usta gazeteci Hıncal Uluç’u geçmişinden günümüze her yönü ile tanıtan ‘O bir Üstad-ı azam’ başlıklı yazıyı ilgi ile okuyacağınızı umuyorum. Dergi, bu sayısında okurlarını Burgazada’ya doğru bir geziye çıkarıyor. Marmara’nın bu şirin adasında yer alan Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nin tanıtımına ilişkin yazı, onun dünyasını yakından tanımamıza olanak sağlıyor.

Diğer bir yolculuğumuzun hedefi çok uzaklara… Birçoğumuzun ‘gezilecek ülkeler’ sıralamasında yer almayan, büyük olasılıkla da gitmeyeceğimiz ancak merak da ettiğimiz bir ülke; filler ülkesi Sri Lanka…

Aylık bir dergi olduğumuz halde, günceli yakalamayı her zaman başaran bu sayfadaki ortağımİrvin Mandel’e teşekkür ediyor, tüm okurlara keyifli okumalar diliyorum.

Nelly BAROKAS

Şalom Dergi Editörü