English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Nisan 2014
ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014ŞALOM Dergi - Nisan 2014
ŞALOM Dergi - Nisan 2014
Tükendi!

Editörden…
Sevgili okurlar, Şalom Dergi’nin Nisan sayısı ile bahara merhaba derken, bu ayın Yahudi ulusu için önemine değinmek istiyorum. Tarihte Yahudilerin Mısır esaretinden kurtulup özgürlüğe kavuşmalarının bir ifadesi olan Pesah Bayramını (özgürlük bayramı) bu ay kutluyoruz. Buna karşılık, 20. yüzyılda Yahudi ulusunun başına gelen ‘büyük felaket’ ŞOA’yı, Naziler tarafından sistematik bir şekilde katledilen kadın, erkek, çocuk 6 milyon insanı yine bu ay anacağız. Hayatın gerçekleri olan sevinci ve üzüntüyü Nisan’da yaşayacağız.
Bu nedenle dergimizde bu ay “Eliyahu Anavi’nin Kadehi” adlı bir yazı ile Pesah bayramının önemli bir geleneğine değinirken, “Nasyonal Sosyalist Almanya’da Sanat Dünyası”, “Mısır’dan Vaşova’ya”, “Hannah Arendt’in Adolf Eichmann’a itirazı” başlıklı yazılara yer vererek Holokost inkârcılığının giderek yaygınlaştığı günümüzde insanlık tarihinin bu kapkara dönemini farklı açılardan ele almaya çalışacağız.
Down Sendromu Derneği önderliğinde, Down Sendromlu çocukların ihtiyaçlarına dikkat çekmek için başlatılan ve geçtiğimiz günlerde Boğaz’da tamamlanan farkındalık kampanyasını sizler için takip ettik, “Bizi Havalara Uçurun” başlığı altında aktardık.
“Taksim’den Galatasaray’a geçmişin izlerinde” yazısı, her binasının bir hikâyesi olan İstanbul’un en köklü semtlerinden Beyoğlu’nda bizleri bir geziye çıkarıyor. İstanbul’dan yola çıkıp dünyanın en romantik kenti Paris’te bir tur atmaya ne dersiniz? “Havada Aşk Kokusu Var” yazısında bu kenti turist gibi gezerken aşkın Paris’te nasıl yaşandığına tanık oluyoruz.
“Bir Yol Hikâyesi” ile Bükreş’ten Transilvanya’ya doğru yola çıkıp Komünist dönem etkisinin halen hissedildiği, UNESCO Kültür Mirası olarak koruma altına alınan Ortaçağ kentlerinin şato, katedral, kale ve surları arasında gezineceğiz.
Gazetemizin Sinema Sayfası Editörü Viktor Apalaçi yaklaşık yarım yüzyıldır hiç ara vermeden takip ettiği Cannes Film Festivali anılarını, kırmızı halı üzerindeki o renkli dünyanın dedikodularını “49 yıl geride kaldı” yazısında bizlerle paylaştı.
“Güzellik kraliçeliğinden eğitim gönüllülüğüne” başlıklı söyleşisinde Neşe Erberk, Avrupa Güzeli seçildiği genç kızlık dönemi ile üç çocuk sahibi bir anne olarak eğitim alanındaki girişimleri hakkında sorularımızı yanıtladı.
Kapağımızın ve diğer söyleşimizin konukları müzik dünyasından; Aysun & Ali Kocatepe çifti… 30 yıldır aynı sahneyi paylaşan bu ünlü çiftle Pera Palas Oteli’nin şık atmosferinde gerçekleştirilen söyleşiyi ilgi ile okuyacağınızdan eminim.
Pesah’ın yansıttığı özgürlük ruhunun her zaman sürekli olmasını, insanlığa barış ve huzur getirmesini dilerim.

Nelly BAROKAS
Şalom Dergi Editörü