English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM - Dergi Ocak 2015
ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015ŞALOM - Dergi Ocak 2015
ŞALOM - Dergi Ocak 2015
Tükendi!

Editörden…
Sevgili okurlar, 2015’in ilk sayısı ile yeniden birlikteyiz.  Bu sayımızda yer alan çok çeşitli konular arasında bir ‘Holokost Dosyası’na yer verdik. Bildiğiniz gibi 27 Ocak tarihi 2005 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Holokost Kurbanlarını Uluslararası Anma Günü olarak ilan edildi. Nazi rejiminin kurduğu en büyük ölüm kampı Auschwitz-Birkenau’nun kurtarıldığı tarih olan 27 Ocak 1945’in bu yıl 70. Yıldönümü anılacak.
Bu vesile ile ‘Holokost Dosyası’nda; ailesinin bazı fertlerini o mezarsız mezarlıkta yitiren yazarımızın Auschwitz-Birkenau ziyareti izlenimlerine, yazgısı Anne Frank’ın yazgısından pek farklı olmayan şair ruhlu genç kız Selma Meerbaum Eisinger’in tanıtımına, Türkiyeli bir Holokost kurtulanı olan Jacques Kapon’un yaşam öyküsüne, Holokost döneminde toplama ve ölüm kamplarında ruhun gıdası müzik yapmaya çalışan müzisyenlere yer verdik.
Bu ayki söyleşi konuklarımızın tümü sanat çevresinden… Resim, heykel, performans ve mültimedya çalışmalarında kadın kimliği ve çevre konularını işleyen Suzy Hug Levy.  Diğer bir konuğumuz bir tespih tasarımcısı, hem de hanım… Tespih deyip geçmeyin, modern zamanın yeni trendine dönüşen tespihi bir de tasarımcısından dinleyelim. Diğer konuklarımız da müzik dünyasından; müzisyen bir baba-oğul,  hepimiz onlara aşinayız, Şevket ve Can Uğurluer… Buyurun keyifle okuyun. 
‘Zamanda Yolculuk’ keyifle okuyacağınız bir yazı daha… İtalyan Parma Ailesi’nin bir üyesi, Osmanlı padişah ve şehzadelerinin terzisi Paul Parma’dan günümüze uzanan tarihi ve eğlenceli bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?
Sevgili okurlar, Şalom Dergi’nin kapak görseli sanırım ilginizi çekti, merakınızı uyandırdı.  Ağlama Duvarı önünde karşılıklı sohbette bir imam ile bir haham. Pek tabii sıkça rastlanan bir manzara değil bu. Ama gerçek…  Dergi’de okuyacağınız gibi Viyanalı bir imam ile bir haham İstanbul, İsrail ve Filistin’i birlikte gezdiler. Amaçları, ‘Ötekini daha iyi anlayabilmekti’.  
Bu gezi izlenimleri, fotoğraflar eşliğinde Avusturya’nın en köklü gazetesi ‘Die Presse’de yayınlandı. ‘Dinlerarası Diyalog Projesi’  kapsamında büyük önem taşıdığına inandığım bu yazının Şalom Dergi’de yayınlanması için çaba harcayan Robert Schild’e,  ‘Die Presse’ gazetesi ile teması sağlayan ve yazıyı süratle Türkçeye tercüme ettiren Avusturya Kültür Ofisi İstanbul Müdiresi Doris Danler’e ve yazının Dergi’mizde yayınlanmasına izin vermesinin ötesinde,  gezinin 180 küsur çok nitelikli fotoğrafını gönderme nezaketinde bulunan  ‘Die Presse’ gazetesine teşekkür ederim.
‘Viyanalı İmam ve Haham birlikte yollara düştü’ başlıklı yazı şu sözcüklerle bitiyor: “Bir subay bize sorular soruyor ve geçmemize izin veriyor. Birkaç dakika sonra haham ve imamın peşinden geliyor. ‘Bir de özel bir sorum olacak: Burada ne yaptınız?’ diyor. Haham subaya geliş amaçlarını açıklıyor. Subay; ‘Çok iyi’ diyor, ‘İkiniz gibi daha çok insan lazım”.
Gerçekten de, Paris’te son olarak yaşanan mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yönelik sözüm ona din adına işlenmiş katliamdan sonra dinler arası diyalog daha da önem kazanıyor. İmam Ramazan Demir ile Haham Schlomo Hofmeister gibi daha pek çokları olsa keşke…
Nelly BAROKAS
Şalom Dergi Editörü