English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM - Dergi Şubat 2015
ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015ŞALOM - Dergi Şubat 2015
ŞALOM - Dergi Şubat 2015
Tükendi!

Editörden…
Sevgili okurlar, şubat dergimizin kapağındaki hanımefendiyi tanımayanınız yoktur her halde. CNN’de gündemin tartışıldığı “Ne oluyor?” adlı programı ile haftanın birkaç gecesi bizleri ekrana bağlayan Şirin Payzın bu ay Dergi’ye konuk oldu. “22 yıllık birikimin ekrana yansıması: ŞİRİN PAYZIN” başlıklı keyifli söyleşisi ile bu deneyimli gazeteci/sunucuyu yakından tanıma olanağını buluyoruz.
Türkiyeli olup da ülkemiz dışında ünlenen iki sanatçıyı tanıtıyoruz bu ay siz okurlarımıza. Tasarladığı halılarla Londra’da prestijli birçok ödüllere layık görülen Esti Barnes başarı öyküsünü bizlerle paylaştı. Diğer sanatçımız da çocuk yaşta Türkiye’den İsviçre’ye göç eden Renée Levi. Ünlü bir ressam olan Renée Levi yıllar sonra kişisel sergisi ‘Sibel’i açmak üzere geldiği İstanbul’da Şalom Dergi’nin de söyleşi konuğu oldu.
Her yıl gerçekleşen ve katılımcıları bir kültür yolculuğuna çıkaran Limmud etkinliğinin bu yıl çok sayıdaki konuk konuşmacılarından biri de Hedy Schleifer’di. 35 yıllık deneyime sahip bir psikoterapist olan Schleifer profesyonel olarak çiftlerle yaptığı terapi çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllar süren evliliğinin yaşam laboratuvarında geliştirdiği kişisel çalışmalarını da bizlere anlatıyor…
Şalom Dergi’nin dikkatli okurları Piyanist-Besteci-Orkestra Şefi-Müzikolog-Yazar-Eğitmen David Ezra (Mehmet) Okonşar ile ilgili geçmiş bir sayımızda yayınlanan yazıyı ve sanatçının “İbrani Rapsodileri” adı altında bestelerini anımsayacaklardır. Bu dergimizde David Ezra (Mehmet) Okonşar yazarımız oldu, bizlere yenilikçi ve sıra dışı yaklaşımları ile bilinen 20. yüzyılın önemli bir teorisyeni Joseph Moiseyevich Schillinger’i tanıttı.
“Bir öykü, bir senfoni, bir film…” başlıklı inceleme yazısında ise, Thomas Mann’dan yola çıkarak bir yazar, bir besteci ve bir sinemacının yollarının nasıl kesiştiğini keşfedecek, evrende her şey ve herkesin birbirine bağlı olduğunun bariz bir örneği ile karşı karşıya geleceğiz. Thomas Mann, Gustav Mahler, Luchino Visconti’nin yolları nasıl kesişmişti acaba?
‘Korku İmparatorluğu’nda Müzik’ yazısında faşizmin mağdurlarından ünlü besteci Şostakoviç örneğinden yola çıkarak, 1930’lu yıllardan itibaren Almanya’da Hitler, Rusya’da Stalin, İtalya’da Mussolini ile Avrupa’da esen faşizm fırtınası karşısında sanatçıların direnmesinin ne kadar güç olduğuna bir kez daha tanık olacağız.
Gezi yazılarımızda Peru’yu görseller eşliğinde tanımaya devam ederken, İstanbul’un can damarı Beyoğlu’nda nostaljik bir tura katılıyoruz.
Yahudi takviminde Şevat ayının 15’ine denk gelen ve ağaçların yıl başı olarak kabul edilen Tu Bişvat bayramını 4 Şubat günü kutladık. Ağaçların verdiği ürünleri tadımlarken, yenilenme ve verimlilik adına fidanlar diktik.
14 Şubat’ta ise artık evrensellik kazanmış bir kutlama var.  Çok eskilerde Valentin ismindeki Katolik din adamının anısına bir bayram günü olarak ortaya çıktıysa da, zamanla globalleşen dünyamızda tüketimi arttıran bir Sevgililer Günü’ne dönüştü. Yine de asıl önemli olan insanların birbirlerine sevgilerini ifade ediyor olmaları değil mi?

Sevgiyle kalın…
Nelly BAROKAS
Şalom Dergi Editörü