English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM - Dergi Eylül 2015
ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015ŞALOM - Dergi Eylül 2015
ŞALOM - Dergi Eylül 2015
Tükendi!

Editörden…
Sevgili Şalom Dergi okurları, bir yaz dönemini daha geride bıraktık. 7 Haziran genel seçimlerinden bu yana ülkemizde bir hükümet kurulamadı, yeni bir seçime hazırlanıyoruz, barış süreci askıya alındı, terör olayları hız kazandı, her gün gelen şehit haberleri canımızı yakıyor. Ama her şeye rağmen hayat devam ediyor, bir aylık bir aradan sonra Şalom Dergi’nin Eylül sayısı okurlarıyla buluşuyor.
Bu ay söyleşi konuklarımızdan ikisi de müzik dünyasından…  Klasik müziğin efsanevi ismi, ünlü keman virtüözü, orkestra şefi, UNICEF’in İyi Niyet Elçisi Maxim Vengerov sorularımızı samimiyet ve tevazu ile yanıtladı.
Diğer konuğumuz ise geride bıraktığımız yaz Bodrum’da dinleyenlerini enerjisi ile coşturan şarkıcı Selen Servi.  Profesyonel bir müzik geçmişine sahip olmayan Selen Servi, Dame de Sion, ardından İşletme mezunu bir genç kız olarak çalışırken şarkıcı olmaya karar vermesini, o günden beri sevdiği işi yapmasının mutluluğunu bizlerle paylaşıyor. Servi; “Farklı sektörlerdeki deneyimlerimle bugüne geldim. Şimdi şarkılarla, hayatı yeniden yorumluyorum” demekte.
“Sırf yaşlandı diye insanın fikirleri durmaz. Beden zayıflar, ama kelimeler asla.” Bu anlamlı cümle Herman Wouk’a ait.  Herman Wouk bu yıl 100 yaşını dolduran ve halen de üretmeye devam eden ABD’li edebiyatçı ve sosyal tarihçi… Yazmış olduğu kitapları film ve dizi filme çekilen, Amerikan edebiyatındaki Yahudi imajını tümüyle yenileyen Herman Wouk’u “Evrensel Yahudi” başlıklı Porte köşemizde her yönü ile tanıyacaksınız.
Son derece medeni ve misafirperver Anadolu kenti Eskişehir’i gezmeyen kalmadı, ben henüz fırsatını bulamadım. Müzeleri, parkları, ilginç heykelleri, üniversitesi ile kültür turizminin hedeflerinden biri olan Eskişehir’e, gezi yazımızı okuyarak bir ön keşif yapabilirsiniz.
Bir diğer gezi yazımızda “hiçliğin ortası” olarak tanımlanan Paskalya adasını tanıyacağız. Şili’nin Santiago kentinden uçakla 5 saatte ulaşabileceğiniz, dünya harikası Moai heykellerinin yer aldığı dünyanın öbür ucu…
“Buraları Asla Unutmayın” bir gezi yazısı değil, Meksika’ya özgü bir Şabat sofrasından yola çıkarak, unutmamak, dünya insanını birbirlerine bağlamak, farklı kültürlere hoşgörülü yaklaşmak arzusuyla kaleme alınmış bir anı yazısı.
Dergi’nin bir önceki sayısında,  fotoğrafların siyah/beyaz karelerine yansıyan 1960’lı yılların siyasi, kültürel, sanatsal yaşamını örf ve adet boyutları ile sergileyen bir yazı yer almıştı. Bu ay “Bir daha 60’lar” başlığı altında o dönemi anımsamaya devam ediyoruz.
İçinde bulunduğumuz Eylül ayı Yahudiler için önemli bir dönem; 14 Eylül’e denk gelen Roş Aşana (Yahudi Yeni Yılı - 5776) ve 23 Eylül’de (Kefaret Günü) Yom Kipur…   Yom Kipur’un hepimize “iyi yazgıları” onaylamasını, Roş Aşana Bayramı’nın ülkemize, bölgemize ve tüm dünyaya barış ve huzur getirmesini diliyorum.

Nelly BAROKAS
Şalom Dergi Editörü