English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Ocak 2018
ŞALOM Dergi - Ocak 2018ŞALOM Dergi - Ocak 2018ŞALOM Dergi - Ocak 2018ŞALOM Dergi - Ocak 2018
ŞALOM Dergi - Ocak 2018
Ürün Fiyatı :
14,00   (Kdv Dahil)

Sevgili Okur,

Yılın bu ilk sayısında geleceği anımsatmak adına ‘Yapay Zekâ’dan söz ederek başlamak istedik. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna dönüşümün aşamalarından biri de Internet tabanı oldu. Bu platformda kolektif bir para birimi bile doğdu.

Bitcoin, Kripto para mı, değil mi? Uzmanlar yanıtlayacak!

Teknoloji dünyasında olduğumuzu, düşün karmaşalarının bizi bambaşka şekillendireceğini, değer yargıları karmaşasının nasıl düze çıkacağını bilemiyorum.

Gazetemizde ilk faks cihazı devreye sokulduğunda, samimiyetle söylüyorum, şaşkınlıktan dona kalmıştım! Şimdilerde, teknoloji konusunda daha âlâsı mıyım, bilemiyorum.

***

Altın Oran teleskopu çoktandır kullanımda. Bu teleskop on yılda, insanlık tarihindeki bütün bilgilerden çok daha fazlasını topladı. Bilimi veya “Andersen’den Masallar”ı bile! Bu ‘big data’!

Böylece şimdilerde dünya tarihi değişmekte değilse de, yakında evrime uğrayacağı kesin!

Robot Sophia, ifade taşıyan mimikler yapıyor.

Drone’lar, ormanda kaybolmuş kişilere ulaşmak için de kullanılıyor.

Yaşlı adam yolda yürürken kalp krizi geçirip yere yığıldığında, kolundaki akıllı bileklik sayesinde ambulans onu bulup hastaneye yetiştiriyor.

Dahası da var: Şili’nin kuzeyindeki Atacama Çölü’nde, dünyanın en büyük gözü olarak nitelendirilen, İspanyolca ve Portekizce ‘ruh’ anlamına gelen “ALMA” adlı teleskop (66 adet teleskop tek bir taneymiş gibi), evrendeki milimetre altı ölçülerinde bile dalga boylarını araştırıyor.

Saniyede 1,5 trilyon işlem yapan ve her beş günde (Altın Oran teleskopunun 10 yılda yaptığını) insanlık tarihindeki tüm bilgiler kadar veri toplayacak ALMA yetkililerinden Lars-Ake Nyman, projeden şöyle söz ediyor:

Tüm bu ülkelerin (Avrupa, ABD, Kanada, Doğu Asya ve Şili) beraber çalışacağını düşünmek ve bir teleskopla dünyanın en büyük veri bankası haline gelmek inanılmaz. Çünkü elde edeceğimiz teleskop boyutu, dünyayla eşdeğer bir hal alacak. Çok uzaktaki objeleri en yüksek çözünürlükle, izleyebileceğiz. Samanyolu’nu, kara delikleri, sanki göbeğimizdeymişiz gibi apaçık görebileceğiz.”

***

Mesela, yakında insan, zihinlere yolculuklar yapılabilecek ve örneğin kendi anılarını veya hayallerini televizyon ekranından izleyebilecek.

Geçtiğimiz ağustos ayında gerçekleştirilen testlerden ALMA başarıyla geçti. Bu bağlamda dünyanın en büyük gözü ALMA, evrenin derinlikleriyle ilgili de birçok sırrı çözecek. Aynı zamanda da insanlık tarihinde çok önemli bir kırılma anı… Üç boyutlu yazıcılar, 3D-malzeme mühendisliğiyle insan genomunu kopyalama projesi tamamlandığında - yani insan kopyalandığında…

Kehanette bulunamayacağım ama… Hadi bakalım, pek yakında dertlenecek bir şeyimiz kalmayacak, belki de! El mi yaman? Bey mi yaman? Yalana, hileye kimse kalkışamayacak.

Yalancıların mumu yatsıyı beklemeden anında eriyiverecek.

…Ve dünyada huzur hâkim olacak.

İyi bir öykünün hayaliyle girelim 2018’e… Hayaller de ansızın gerçeğimiz oluveriyor bazen.

Sevgiyle,
Suzan Nana Tarablus
Şalom Dergi Editörü