English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
Şalom Dergi - Eylül 2013
Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013Şalom Dergi - Eylül 2013
Şalom Dergi - Eylül 2013
Tükendi!

Editörden…

Sevgili okurlar, yine koca bir yaz mevsimini geride bıraktık. Yaz aylarının rehavetinden sıyrılıp hayatın yoğun temposuna dönmeye hazırlanıyoruz. Oysa bu dönemde bölgemiz insanı için olaylar böylesi olağan bir tempoda gelişmedi. Ne yazık ki komşularımızda kardeş kavgaları son bulmadı, kan akmaya devam etti. Ortadoğu yine ve yeniden dünyanın ilgi odağı olmayı sürdürdü.

Şalom Dergi eylül sayısı ile yeniden okurları ile buluşuyor. Uluslararası üne sahip piyano sanatçıları Güher&Süher Pekinel kardeşler söyleşileri ile bu ayki dergimize konuk oldular. Pekinel kardeşler bu samimi söyleşide, birlikte çalışan ikizler olmanın artıları ve eksilerini anlatıyor, sanatsal yaşamlarını, sosyal sorumluluk projelerini okurlarla paylaşıyorlar.

Notre Dame de Sion okulunun Türk Müdür Yardımcısı Suzan Sevgi de bu ayki dergimizin diğer bir söyleşi konuğu. Suzan Sevgi öğrenciliğinden bugüne uzanan süreçten, NDS’nin tarihindeki önemli değişimlerden söz etti. İlginç olan, Suzan Sevgi ile söyleşen Esti Saul’un 50 yıl önce bu okulun öğrencilerinden biri olmasıydı.

“C’ést une chanson” (Bu bir şarkı) başlıklı yazıda Susie Sultana Sasun Tilche’nin ilginç yaşam öyküsünü okuyacağız. İstanbul’da yazılmaya başlanan bu şarkının ışıklar kenti Paris’te nasıl bir melodiye dönüştüğüne tanık olacağız.

Bu sayımızda melekler şehri Bangkok’a doğru bir geziye çıkıyoruz. Bangkok’un en büyük ve en eski tapınağı Wat Pho’dan Yüzen Pazar’a, Büyük Saray’dan Zümrüt Buda Tapınağı’na uzanırken trafik karmaşasına ortak olacak, orkideleri ile ünlü Tayland’ın dini ve sosyal yapısı hakkında fikir edineceğiz.

Diğer bir yazıda yakın coğrafyada kalıyor, komşu Yunanistan’a uzanıyoruz. “Osmanlı dönemi kartpostallarıyla Kentlerin Anası” yazısı, bir zamanlar Osmanlı’nın Balkanlar’daki en büyük ve en önemli liman kenti Selanik’in geçmişine götürüyor okuru.

Yahudilere karşı ‘Tanrı adına’ işlenen suçların izini sürecek olursanız, sahnenin arkasında her zaman ekonomik faktörü bulursunuz” diyor “Yahudilikte faiz konusu” başlıklı yazının yazarı. İlgi ile okuyacağınızdan eminim.

Yahudilik demişken, geçtiğimiz günlerde kutladığımız Roş Aşana bayramı ile dünya Yahudi nüfusu yeni bir yıla adım attı. On gün sonra da Yom Kipur (kefaret günü) yılın en kutsal ve dini ağırlığa sahip günüdür. Yahudilik geleneklerine göre, Tanrı, Roş Aşana'da insanların kader kitaplarını açar ve Yom Kipur'da karar alıp kitapları kapatır. İnsanlık için iyi yazgılar diliyor, dünyamıza ve özellikle bölgemize barış ve demokrasinin geleceği yönünde umudumuzu yitirmiyoruz.

Nelly BAROKAS
Şalom Dergi Editörü