English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM - Dergi Ekim 2014
ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014ŞALOM - Dergi Ekim 2014
ŞALOM - Dergi Ekim 2014
Tükendi!

Editörden…
Sevgili okurlar, önemli dini bayramları, uzun tatil dönemlerini geride bıraktık.  Şalom Dergi’nin 38. Ekim sayısı ile yeniden birlikteyiz.
İçinde bulunduğumuz 2014, Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinin 100. yılı… Bu vesile ile Dergi’de, “Kökler” konu başlığı altında yer verdiğimiz, “Feodosya’lı Franklin’lerin kızı: Agnes” yazısı ile Birinci Dünya Savaşı’nın sıkıntılarından payını almış, devrimlerin, savaşların hırpaladığı bir ailenin Kırım’dan Türkiye’ye, oradan da İsrail’e uzanan yolculuğuna eşlik ediyoruz.
“Savaşın gölgesinde Müzik” yazısı da milyonlarca insanın ölümüne, dünya haritasında ciddi değişikliklere yol açan savaşın, müzik dünyasına nasıl yansıdığını, sanatçı ve besteciler üzerindeki etkisini irdelemekte.
Bu ayki söyleşi konuklarımızın biri dünyaca ünlü bir Yahudi aydını; Jacques Attali… Yazar/düşünür Attali, ülkemizde  “Yahudiler, Dünya ve Para” adıyla yayınlanan ve Yahudi halkının ekonomik tarihine ışık tutan kitabına ve yaşam felsefesine ilişkin sorularımızı yanıtladı.
Konuk olduğu TV programlarda sık sık rastladığımız medyatik bir sima olan ve son olarak “Salyangoz” adlı kitabıyla gündeme gelen Hayko Bağdat’ı Dergi’deki söyleşisi ile daha yakından tanıma fırsatını buluyoruz.
Diğer bir söyleşi konuğumuz, yaşamdan haz alma, farkındalığımızı yükseltme, fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlığımızda dengeyi bulma yönünde eğitim veren Ebru Şinik.
Gazetemiz Şalom’un eski yazarı, “Nitelik” ve “Kitaplık” köşeleri ile Şalom Dergi’nin sürekli yazarı Robert Schild bu kez söyleşi konuğumuz oldu.
Neden mi?  Çünkü Schild’in ikinci kitabı; “Savunmanın Son Çaresi: Gülmek… Aşkenaz Mizahında Gezintiler” adlı kitabı bu günlerde raflarda boy göstermeye başladı. Schild’in, çizerimiz İrvin Mandel’in çizimleri ile daha da renklenen kitabı sadece fıkralar içeren bir yapıt değil, akademik bir anlayışla hazırlanmış bir referans kaynağı.
Yazar, çevirmen ve eleştirmen Diana Canetti’yi  “Portre” konu başlığı altında Küratör Necmi Sönmez’in kaleminden tanıyacağız. “Mesleklerinde ‘İlk’ Türk Yahudi Kadınlar” 3. bölümü ile devam ederken, yeni yayınlanan “Fotoğrafın Serüveni” kitabından hareketle fotoğrafın ülkemizdeki geçmişine doğru bir yolculuğa çıkacağız.
Yolculuktan söz açmışken, bu sayıda okurlarımızı Paris’in merkezinde Albert Kahn müze bahçesinde, huzurlu bir gezintiye çıkarırken, henüz gitmemiş olanlar için ülkemizin birbirine tamamen zıt iki kentini; Eskişehir ve Kütahya’yı tanıtıyoruz.
Sevgili okurlar, bu günlerde bölgemiz terör güçlerinin tehdidi altında, komşu ülkelerde sıcak savaş devam ediyor, insanlar evlerinden kaçıp topraklarımıza sığınıyor, masum insanlar insafsızca katlediliyor… Bu olumsuz gelişmeleri elimiz kolumuz bağlı, çaresizlik içinde izliyor, barış umutlarımızı canlı tutmaya çalışıyoruz. Yeni girdiğimiz 5775 Yahudi yeni yılının tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyorum.
Nelly BAROKAS
Şalom Dergi Editörü