English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM - Dergi Kasım 2014
ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014ŞALOM - Dergi Kasım 2014
ŞALOM - Dergi Kasım 2014
Tükendi!

Editörden…
Sevgili okurlar, bildiğiniz üzere bu yıl Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcının 100. yıldönümü…  Bu vesile ile Şalom Dergi’de yer verdiğimiz bir yazıda Kuleli Askeri Lisesi mezunu, Galiçya cephesinde savaşmış Osmanlı subayı Bağdatlı Abdullah Abigadol’un hayatından kesitleri, torunu Suzan Nana Tarablus’un kaleminden okuyacaksınız. Zaman zaman Şalom Dergi’de “Kökler” başlığı altında yer verdiğimiz; bu topraklarda yaşamış Yahudi ailelerin veya kişilerin geçmişlerine tanıklık eden yazıların değerli birer tarihi belge niteliğini taşıdığını düşünüyorum.
Bu ayki söyleşi konuklarımızdan biri, üretken yazar Demet Altınyeleklioğlu… Sultanlar serisinden romanları ile tanıdığımız yazarla harem kadınları, Osmanlı’da kadın profili, Türk insanında Osmanlı özlemi ve kadın hakları mücadelesi konusunda yoğunlaşan ilginç bir söyleşiye yer verdik.
Diğer çoklu söyleşimiz de; “Metin Altıok Şiirlerinden Şarkılar/Anka” albümü ile ilgili olarak şairin kızı Zeynep Altıok Kanatlı, ayrıca albümün oluşmasında katkıda bulunan sanatçılardan Çiğdem Erken, Mehtap Meral ve Güvenç Dağüstün ile gerçekleştirildi.
Philip Arditti ülkesi dışında şöhret olma yolunda bir gencimiz… Oyunculuk kariyerine yıllardır yaşadığı Londra’da devam eden Philip Arditti bu ay dergimize konuk oldu. Tiyatro, sinema ve dizilerde sergilediği yeteneği ile daha şimdiden İngiliz basınında adından söz ettiren Arditti’yi yakından tanımaya ne dersiniz? İleride eminim Philip’in başarılarıyla gurur duyacağız.
Batı komşumuz Bulgaristan’a ve yemyeşil Makedonya’ya doğru bir geziye çıkıyoruz bu ay. Doğu sınırımıza doğru uzanıp radikal İslamcı örgüt İŞİD’in acımasızca saldırısına uğrayan Orta Doğu’nun kadim topluluklarından Yezidileri tanıyacağız. Asya Stilleri yazımızda, daha da uzaklarda, hiçbir coğrafyaya benzemeyen, çok özel öğreti ve stilleri barındıran, denge, düzen ve sadelik yansıtan Uzak Doğu dekorasyonu hakkında fikir edineceğiz.
Bu yıl, bir ağustos günü California’daki evinde canına kıyan Robin Williams’ın ardından çok yazıldı, çizildi. O denli çok yönlü, o denli renkli bir kişiydi ki, hakkında henüz yazılmamış neler vardır kim bilir? “Robin Williams’ı nasıl bilirdiniz?” adlı yazımızla gelmiş geçmiş en yetenekli aktörlerden biri olan Williams’ı yâd ederken, “Hayır, Yahudi değilim ama kendimi Fahri Yahudi olarak görürüm” diyen bu evrensel sanatçıyı dergimizin kapağına taşımaktan onur duyuyoruz.
ABD Başkanı Barack Obama’nın dediği gibi; “Robin Williams havacı, doktor, cin, dadı, başkan, profesör, müthiş bir Peter Pan ve aradaki hemen her şey oldu.  Ama o türünün tek örneğiydi.  Hayatımıza bir uzaylı olarak girdi fakat insan ruhunun hemen her unsuruna değip geçti.  Bizi güldürdü.  Bizi ağlattı.”
Teşekkürler Robin Williams…

Nelly BAROKAS
Şalom Dergi Editörü