English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Eylül 2017
ŞALOM Dergi - Eylül 2017ŞALOM Dergi - Eylül 2017ŞALOM Dergi - Eylül 2017ŞALOM Dergi - Eylül 2017
ŞALOM Dergi - Eylül 2017
Ürün Fiyatı :
12,00   (Kdv Dahil)

Sevgili Okur,
Okuduğum kitaplar hayalhanemi doldururken…
Geçtiğimiz günlerde bir polisiye romana sarıldım. Jean-Christophe Grangé’den “Kongo’ya Ağıt”,
Kongo’yu anlatan. Kongoluların evrim ‘skala’sının neresinde olduğunu pek bilmesem de sergilenen naif bir Afrika ekspresyonizmi taşımayan bir tabloydu… Diğer bir yandan ise adeta gezegenimizin sayısız noktasında vuku bulan benzerlerini çağrıştıran!
Yüzlerce yıllık öfke ve yirmi yıldan beri süregelen bir savaş ve kötülüğün devasa kanatları altında bir bölge. Roman kahramanı ise ilk soluğunu bir Nazi’ye borçlu, efsanevi bir maceracı, bir Beyaz, bir Avrupalı… Tabii ki kaotik dönüşümler ile bildik bir saga:
Siyahlar – beyazlar, ırkçılık, sömürgecilik, çatışma çığlıkları, acı, sürgün, ölümü vurgulayan ilahiler.
Çoğu kez kitlesel imhalar. İnsan ticareti, silah alış-verişleri, yöre toprağından çalınacak doğal kaynaklar, baskıcı ve tahakkümcü değerler…
Çözülmesi imkânsıza yakın Gordion Düğümleri’ne dönüşen,
Diplomatik tsunamilerin yeryüzünde peydahlanan avatarları adeta…

***

Ötekiler… Komşulukları çoktandır düşmanlığa dönüşen Ruanda’nın Hutuları - Tutsileri…
Aynen Suriye’de birbirini biteviye yok edişlerle öteleyen etnik gruplar gibi… Kendi bölgelerini alevlere boğan kin, nefret, öfke, ihanet ile.
Öteki kim? Sivas’taki Alevi mi? Dışarıdaki mi? Karşı kıyıdaki İtalya’ya yüzerek ulaşmayı amaçlayan Libyalı genç mi? Bana benzemeyen mi? New York varoşlarında, Harlemli siyahî genç kız mı?  Kimliksizleştirilmeye çalışılan mı? Nazi Almanya’sının Auschwitz’e yolladığı ve orada acımasız tıbbi deneylere uğratılıp bedeni küle dönüştürülen Yahudi çocuk mu? Egemen kültürün dışında kalan mı, yoksa? Mardinli Süryani mi? Azınlıktaki mi? Kurtuluş’ta yaşamını sürdüren Ermeni mi? Yoksa mübadil Rum hemşerim mi? Kafkaslardaki Çeçen mi? Kendi topraklarında Beyaz’ların ötekileştirdikleri – Kızılderililere ne demeli? Ya da Irak’taki Ezidi çocuk yaşta kadınlara?
Diplomasi dantelalarının hassas nakışçıları: Kim hastalık – kim aşı? Her ikisi de aynı mikrobu taşıyan…

***

Bu ayki kapağımız tüm insanlığı kucaklayan bir illüstrasyon ile yola çıktığımız başlıkla varoluştan bu yana “öteki” ve “komşu” kavramlarından dem vurmak istiyoruz. Çünkü bu ay Yahudi takviminin 5778inci yılına giriyoruz. Bu yeni başlangıcı kutsamak adına tüm semavi dinlerde, birçok inanç ve felsefede yer alan ALTIN KURAL’ı gündemimize taşıdık.  
Dilerim ki… Bir gün, “tarih” dediğimiz eski sandığa kilitleyip gömeriz savaşları, ağıtları, sürgünleri ve tabii ki “öteki”ni…
Çünkü üzeri rengârenk bir kuşakla donatılası yegâne, biricik, tek bir gökyüzü var:
Komşumun, benim ve herkesin!
Dostların geçmiş Meryem Ana Yortusu’nun ve yakınlarımızın bu ayki Kurban Bayramı’nı kutlarken…
Sevgiyle kalın,
Suzan Nana Tarablus
Şalom Dergi Editörü