English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Şubat 2018
ŞALOM Dergi - Şubat 2018ŞALOM Dergi - Şubat 2018ŞALOM Dergi - Şubat 2018ŞALOM Dergi - Şubat 2018
ŞALOM Dergi - Şubat 2018
Ürün Fiyatı :
14,00   (Kdv Dahil)

Sevgili Okur,

İmparator II. Claudius, Roma’yı katı kurallarla zalimce yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problem ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Kendince, durumun sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte bu yüzden Roma’daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı.
Valentine, Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papaz. Kendisi gibi papaz olan Marius ile birlikte Claudius’un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeyi sürdürüyor. Ancak İmparator bunu bir süre sonra öğreniyor. Valentine insanları evlendirmeye devam ettiğinden tutuklanıp ceza olarak sopayla dövülerek öldürülüyor. Böylece kökeni MS 496’ya, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan 14 Şubat Sevgililer Günü, Aziz Valentine anısına ilan edilen bir bayram gününe dönüşüyor.
İbrani Takvimine göre bu sene 26 Temmuz’da kutlanacak Tu B’Av Kutlaması’nın “Aşk Bayramı” olarak addedilmesi esasen İkinci Tapınağın yıkılışının öncelerine, yani Milat öncesi yıllara rastlar. Tu B’Av ile, İsrailoğulları’nı oluşturan 12 kavmin kendi aralarında evlenmesine izin verilmişti. Şimdilerde, modern İsrail’in Yahudileri tarafından düğün yapmak için en uygun gün olarak addediliyor. 

***

 Bu ayın konusu, değişik adetleri, yöresel gelenekleriyle birkaçına da olsa değinmeye çalıştığımız “düğün”... Nesillerden bu yana evlilik, kutsiyet taşıyan bir bağ, kadim bir kutlama.
İlk “düğün anlaşması” kanıtları 4,000 yıl öncelerine ait!
Tabii ki Sümerler’e...
Hammurabi Kanunları’nda yer alan 33 kadar buyrukla evli çiftin hak ve ödevleri, çeyiz ve başlık parası, boşanma, ensest ve zina konuları ele alınmış. O dönem yasalar zinciri öylesine bir incelikle düşünülmüştü ki, öncüllüğündeki yaşanmışlıklara bile cömertlikle işaret etmişti.
Düğün kutlamalarının dinsel dogmalarla, ulusal veya yerel adetlerle çerçevelenmiş olduğu aşikâr.
Günümüzde ise...
Sanırım evlilik törenlerinin kutsal sembolizmi giderek evrimleşiyor...
Mekân seçimlerinde bazen şehir dışı, bazen yurt dışı... Organizasyon şirketleri danışmanlıklarında…
Davetiyeler (şimdilerde bazen e-posta ile)… Yiyecek-içecek... Çiçek-süsleme...
…Ve ardından tüm bunlara düğümü atmak / düğünü yapmak anlamını yüklemek!
Kadim Hammurabi Kanunları’ndaki buyrukların hali hazırda geçerli olup olmadığını sorgulamayacağımız için konuyu kahkahayla noktalayalım, derim.
Çünkü Şubat ayının son günü şenlikli, neşeli bir kutlamamız var:
Mazlum edilmeye çalışılanın yenik düşürülemediğinin, zafer tacıyla onurlandırılışının öyküsü ile PURİM!
Döneminin anlı-şanlı Pers Kralı Ahaşveroş’un kahraman karısı Kraliçe Ester, halkını kıyıma uğratmak isteyen şeytanî-zalim Vezir Haman’ı, amcası Mordehai’ın desteğiyle yenmişti.
Kutlamalarla noktalanan birçok öykü gibi bu da sabır, inanç, bağlılık ve iyilikle harmanlanmış bilgeliğin günümüze dek ulaşan zaferinin anısı oldu. Evrendeki tüm “Haman”ların yitikliklerine kavuşmaları umuduyla neşe dolu bir PURİM BAYRAMI olsun!

Sevgiyle kalın
Suzan Nana Tarablus
Şalom Dergi Editörü