English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Kasım 2018
ŞALOM Dergi - Kasım 2018ŞALOM Dergi - Kasım 2018ŞALOM Dergi - Kasım 2018ŞALOM Dergi - Kasım 2018
ŞALOM Dergi - Kasım 2018
Ürün Fiyatı :
14,00   (Kdv Dahil)

Sevgili Okur

 

Adında ‘son’ olsa da sonbaharın, o bir bahar!

Böylesi bir haftanın ilk Pazartesi’sinde, kentin en güzel yürüyüş parkurundayım, kızılımsı tonlarında, yeşilinin her katmeriyle görkem saçan bir ormanın bağrında, huşu içinde.

Bir ibadetmişçesine doğanın sükûnetine odaklanıyorum. Sincapların peşinde olduğu meşe ağacının palamutları kurudukça dallarından kopuyor, yerçekimine direnç göstermeden. Her bir palamudun yere düşüşü, yağmur gibi, telaşlı bir tını. İşte bu eşsiz musiki eşliğinde adımlıyorum, bu seferimi. Sessizlik hükümranlığında düşünüyorum ve kendime bir yanıt buluyorum: Evet! Mutluluk!
Her birimizin peşinde olduğu, mutluluk!

 

***


Geçtiğimiz aylarda ziyaret ettiğim Himalaya Krallıklarından biri olan Butan’ın Başbakanı Tshering Tobgay, ülkesinin “Gayrı Safi Mutluluk Hâsılası”nın ekonomik büyüme endeksinden çok daha önemli olduğunu savunuyor.
Lâkabı ‘Druk Gyalpo’ yani “Ejder Kral” olan Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, ülkesinde ‘Halkın Kralı’ olmakla kalmayıp onlar için kullandığı yegâne ilke-söz, “mutluluk”!
Butan’ı okurlarım için kaleme alacak olsam da mutluluk sözcüğünün bende uyandırdığı ilk duygu, Himalaya Dağı eteklerindeki yolculuğum esnasında bedenime/ruhuma hükmeden alçakgönüllü bir yalınlık ile yaşamın muhteşem akışına kabul veren özgün, saf duygu oldu - ‘mutluluk’ diye adlandırdığım.

 

***

Mutluluk ile birlikte el ele ilerlediğimiz ise, özgürlük.
Çünkü... Baskısız, katıksız bir nefesi sadece benzersiz bireyselliğimizin içinde ulusça özgür iken alabiliyoruz. Elinizde tuttuğunuz Dergi’mizin bu sayısında, 90’lı yıllarda Perestroyka ile dağılan Sovyet İmparatorluğu’nun tam 50 yıl süren işgalinden kurtularak bir yeniden doğuş sergileyen Letonya’ya yer verdik, kuruluşunun 100. yıldönümünde. Son yıllarda özellikle Riga’da izlenen gelişmeler, özgürlüğün mutluluk yolunda ne denli yaratıcı bir unsur olduğunu, sanatında, kültüründe, ekonomisinde kısacası yaşamının tüm katmanlarında ülkenin gelişmesine geniş boyutta katkı sağladığını kanıtlamakta.

 

***

10 Kasım 2018…

Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanmasını takip eden dönemlerde cepheden cepheye koşarak ülkemizi işgal altında yaşamaktan kurtaran, aydınlığa taşımaya baş koyan bir insanı, bir devrimciyi, kurucu liderimiz Ata’mızı kalplerimize gömüşümüzün 80. yıldönümü. 
20. yüzyılın başlarında, onca kısa bir ömre sığdırılanlarının değerini biliyoruz ve sadece ölüm yıldönümünde değil, mutluluk ve özgürlüğün ilke-sözleriyle her gün Mustafa Kemal Atatürk’e saygı ve sevgimizi gündemimize taşıyoruz.

Sevgiyle,
Suzan Nana Tarablus
Şalom Dergi Editörü